TOM YUM LAX
600 g lax
1 liter vatten
10 små tomater
1 msk chiliolja
4 msk fisksås
1 tsk salt
3 msk limejuice
100 g enokisvamp
2 msk socker
6–8 kaffir limeblad
2 citrongräs
1 bit galangal
Koriander
Skär galangal i tunna skivor, dela kaffir limeblad på mitten och skär citrongräs i ca 2–3 cm långa bitar.
Koka upp vatten med galangal, kaffir limeblad, citrongräs och salt. Låt sjuda i ca 8–10 min så att doften och smaken från örterna hinner upptas i soppan.
Skär lax i små tärningar under tiden.
Tillsätt laxen i soppan och låt den koka i några min (rör inte om förrän fisken är klar).
Smaka av med fisksås, socker, limejuice och chiliolja. Rör om försiktigt.
Tillsätt enokisvamp och tomater (om tomaterna är stora, skär dem i halvor). Låt koka några minuter till.
Stäng av värmen och toppa med koriander före servering.
INGREDIENSER:
SÅ HÄR GÖR DU:



Serveringsförslag:
Serveras med jasminris
4 PORTIONER
TILLAGNINGSTID 30 MINUTER


yata@lattlagadthaimat.se
© 2025. All rights reserved.
