TOM YUM GOONG
500 g stora räkor
600 ml vatten
5 tunna skivor galangal
2 stjälkar citrongräs (skär dem i 1-2 cm långa bitar)
5 små tomater (skär dem på mitten)
5 kaffirlimeblad
1 rödlök (delad i 4 delar)
1/2 dl fisksås
2 tsk socker
1 tsk salt
1 tsk chiliolja
1/2 dl limejuice
100 g Enoki-svamp (eller favoritsvamp)
1-3 chilifrukter (efter smak)
2 stjälkar färsk koriander (finhackad)
Skölj räkorna och skala dem.
Koka vatten med salt. När vattnet kokat upp, tillsätt galangal, citrongräs, tomater, rödlök och kaffirlimebladen. Fortsätt koka i cirka 5 minuter för att ge soppan smak och doft från örterna. Vid detta steg kommer du att känna doften av den läckra Tom Yum-soppan.
Tillsätt sedan fisksås, chiliolja och socker. Rör om.
Lägg i räkor och svamp. Låt koka i några minuter tills räkorna är tillagade.
Om du gillar starkare smak, krossa eller skiva chilifrukterna och tillsätt dem i soppan. (Hoppa över detta steg om du inte vill ha det starkt.)
Stäng av spisen och tillsätt limejuice. Toppa soppan med finhackad koriander.
INGREDIENSER:
SÅ HÄR GÖR DU:



Serveringsförslag:
Servera Tom Yum Goong tillsammans med jasminris och njut av denna läckra rätt!
2 PORTIONER
TILLAGNINGSTID 40 MINUTER


yata@lattlagadthaimat.se
© 2025. All rights reserved.
