SOMTAM MED FERMENTERAD FISKSÅS

  • 200 g strimlad grön papaya

  • 1-8 chilifrukter (valfri styrka)

  • 1 vitlöksklyfta

  • 2 msk fermenterad fisksås

  • 1 msk fisksås

  • 1 lime (ca 1.5-2 msk limejuice)

  • 1 msk palmsocker

  • 1 stor tomat (välj mognad för saftighet)

  1. Mortla chilifrukter och vitlöksklyftor i små bitar.

  2. Skär tomaten i små 3x3 cm bitar, lägg i morteln. Tillsätt palmsocker, fermenterad fisksås, fisksås och lime. (Mortla försiktigt för att undvika spill, eftersom doften är stark.)

  3. Tillsätt strimlad grön papaya och blanda noggrant i morteln i 1 minut. Mortla inte för hårt och inte längre än en minut för att bibehålla krispigheten i den gröna papayan. Smaka och tillsätt efter önskad smak.

  4. Om du inte har en stor mortel:

    Hacka chilin och vitlöken och blanda allt i en stor skål med händerna (använd handskar). Applicera lätt tryck så att såsen kan absorberas av den gröna papayan.

INGREDIENSER:

SÅ HÄR GÖR DU:

Serveringsförslag:
Servera med kinakål eller vitkål

2 PORTIONER

TILLAGNINGSTID 30 MINUTER