SOMTAM MED FERMENTERAD FISKSÅS
200 g strimlad grön papaya
1-8 chilifrukter (valfri styrka)
1 vitlöksklyfta
2 msk fermenterad fisksås
1 msk fisksås
1 lime (ca 1.5-2 msk limejuice)
1 msk palmsocker
1 stor tomat (välj mognad för saftighet)
Mortla chilifrukter och vitlöksklyftor i små bitar.
Skär tomaten i små 3x3 cm bitar, lägg i morteln. Tillsätt palmsocker, fermenterad fisksås, fisksås och lime. (Mortla försiktigt för att undvika spill, eftersom doften är stark.)
Tillsätt strimlad grön papaya och blanda noggrant i morteln i 1 minut. Mortla inte för hårt och inte längre än en minut för att bibehålla krispigheten i den gröna papayan. Smaka och tillsätt efter önskad smak.
Om du inte har en stor mortel:
Hacka chilin och vitlöken och blanda allt i en stor skål med händerna (använd handskar). Applicera lätt tryck så att såsen kan absorberas av den gröna papayan.


INGREDIENSER:
SÅ HÄR GÖR DU:



Serveringsförslag:
Servera med kinakål eller vitkål
2 PORTIONER
TILLAGNINGSTID 30 MINUTER




yata@lattlagadthaimat.se
© 2025. All rights reserved.
