NUDELSOPPA
Ingredienser:
Risnudlar
Lövbiff (eller ditt favoritkött)
Fisksås
Socker
Chiliflakes/chiliolja
Krossade nötter
Lime
Buljong:
3 liter vatten
500 g fläskben
1 gullök
2 korianderrot
1 palsternacka
1 tsk hela svartpepparkorn
3-4 vitlöksklyftor
1/2 dl ljus soja
1 msk salt
1 msk palmsocker
Till servering
Böngroddar
Pak Choi
Grönlök och koriander (finhackade)
Börja med att göra buljongsoppan: Tvätta fläskbenen för att ta bort allt blod. Skär palsternackan i cirka 2 cm tjocka bitar, krossa koriander-rötter, vitlök och hela svartpepparkorn tillsammans. Skär även gullöken i halvor.
Koka upp vatten i en stor kastrull. När vattnet kokar, tillsätt palsternacka, koriander-rötter, vitlök, hela svartpepparkorn, gullök, salt, ljus sojasås och palmsocker. Låt det sjuda i minst 2 timmar (jag låter det sjuda i 4 timmar). Skumma bort eventuellt skum då och då.
När buljongsoppan är klar, sila av köttbenen och alla grönsaker med sil. Behåll buljongen och låt det sjuda medan du förbereder nudlarna och grönsakerna.
Koka risnudlarna enligt anvisning på förpackningen och lägg dem i en stor skål. Tillsätt chiliflakes/chiliolja, fisksås, socker, krossade nötter, vitlök i olja och lime i en liten skål. Häll buljongsoppan över nudlarna, blanda, smaka av och balansera enligt smak innan du tillsätter nudlarna.
Jag föredrar lövbiffen något halvkokt, så jag skär den i små bitar och häller sedan het buljongsoppa över för att delvis tillaga den.


INGREDIENSER:
SÅ HÄR GÖR DU:



Serveringsförslag:
Toppa med grönlök, finhackad koriander och böngroddar.
4-6 PORTIONER
TILLAGNINGSTID 90 MINUTER


Vitlök i olja: Finhacka 2-3 vitlöksklyftor och stek dem med 2 msk matolja och småbitar av sidfläsk tills det blir gyllene. Jag rekommenderar att göra en stor mängd av detta och förvara det i en burk i kylen. Det förhöjer smaken i nudelsoppan betydligt.
yata@lattlagadthaimat.se
© 2025. All rights reserved.
