KAO MAN GAI

HAINANESE KYCKLING MED RIS

  • Kyckling

    • 1 hel kyckling

    • 3 liter vatten

    • 3 tunna skivor ingefära

    • 2 koriander-rot

    • 1 tsk salt

    • 1 msk finhackat koriander

  • Soppa

    • 1 liter kycklingfond

    • 1 tsk vitpeppar

    • 1 msk palmsocker (alt.strösocker)

    • 3 msk magi soja/ljus soja

    • koriander

  • Ris

    • 6 dl. jasminris

    • 1 liter kycklingfond

    • 5 tunna skivor ingefära

    • 2 vitlöksklyftor

    • 3 msk matolja

  • Sås

    • 1 msk finhackad Ingefära

    • 1 msk finhackad vitlök

    • 1 tsk finhackad röd chili

    • 1 msk limesaft

    • 1 msk palmsocker

    • 1 tsk kinesisk soja

    • 1/2 dl varmt vatten

  1. Börja med att tvätta kycklingen. Koka upp 3 liter vatten i en stor kastrull som kan rymma hela kycklingen. Lägg i kycklingen när vattnet kokat upp. Tillsätt salt, ingefära och koriander-rot. Låt koka i ca 45 minuter tills kycklingen är genomkokt. När den kokat klart, ta upp kycklingen and lägg den i kallt vatten. Spara kycklingfonden till soppan och riset efteråt. Nu är kycklingen klar!

  2. Använd 1 liter kycklingfond för att laga sidosoppan genom att tillsätta palmsocker, soja, vitpeppar och koriander. Koka soppan och servera varmt med finhackad koriander.

  3. Tvätta riset och fräs i stekpanna med matoljan och ingefäran på medelvärme i ca 5 minuter tills riset blir halvkokt (man ser när riset ändrar färg från genomskinligt till vitt). Lägg riset i en kastrull och häll sedan 1 liter av kycklingfonden och koka på medelvärme i ca 10 minuter med locket på. Sänk till låg värme (1) och låt koka i ca 3 minuter till. Nu är riset klart!

  4. Blanda ihop alla ingredienserna väl eller mixa med en matberedare.

INGREDIENSER:

SÅ HÄR GÖR DU:

Serveringsförslag:
servera med gurka och strössla med koriander.

6 PORTIONER

TILLAGNINGSTID 90 MINUTER