GALAGAL, INGEFÄRA OCH FINGER-INGEFÄRA

  1. Galangal - "Kha". Galangal är en krydda som vanligtvis används i sydostasiatisk matlagning och traditionell medicin. Det är även en basingrediens i röd/gul/grön currypasta. Galangal är en huvudingrediens i Tom Kha-soppa. (Rekommenderar ej att ersätta ingefära för Tom Kha soppa). Skär Galangal i tunna skivor och förvara i frysen. Ta fram några stycken när du skall laga mat.

  2. Ingefära - "Khing". Används mycket i thailändska rätter, till exempel wokad kyckling med ingefära, Hainansk kyckling med ris (Kao Man Gai) (recept finns på min hemsida - länk finns i bio) och thailändsk risgrynsgröt.

  3. Finger-ingefära - "Kra Chai". Smaken av Kra Chai är speciell och god. Den används i currygrytor som äts med fermenterade risnudlar eller "Khanom Jean". Khanom Jeen äts med olika currygrytor och mycket grönsaker. Det finns i hela Thailand, men curryn/soppan kan variera mellan olika regioner. Jag kommer att dela ett enkelt recept på en currygryta som äts med Khanom Jeen i mitt nästa inlägg där finger-ingefära är en del av ingredienserna. Håll dig uppdaterad!

HUR DE ANVÄNDS I DET THAILÄNDSKA KÖKET