ALLT OM NUDLAR

DET FINNS MÅNGA TYPER AV NUDLAR OCH DE HAR EGENSKAPER SOM PASSAR TILL OLIKA RÄTTER. DESSA NUDLAR ANVÄNDER JAG OFTAST HEMMA

  1. Glasnudlar är den mest älskade och använda nudelsorten till många rätter. Glasnudlar passar särskilt bra till wok, soppa och sallad. Exempel på rätter med glasnudlar är glasnudelsallad, glasnudlar i soppa, Pad Thai, Pad See Ew med mera. Glasnudlar behöver blötläggas i varmt vatten innan de kokas/tillagas.

  2. Äggnudlar tillagas genom att koka dem i vatten. Tillagningstiden beror på nudelns tjocklek. I thaimat lagas de ofta som soppa eller wok-rätter.

  1. Risvermicelli är vanligt i många asiatiska kök och äts oftast som en del till sopprätter, wok eller sallad.

  2. Risnudlar eller "Sen Chan" är en speciell typ av tunna risnudlar som har en utmärkande egenskap: de är torra och kan lagras länge. De lämpar sig till många rätter så som Pad Thai och nudelsoppa.

  3. Fermenterade rismjölsnudlar, eller "Kanom Jean", är tunna nudlar gjorda av jäst ris. Ett vanligt sätt att äta Kanom Jeen är att toppa dem med olika curryrätter. En kokosbaserad fiskcurry görs genom att koka aromatiska ingredienser tillsammans med fisk i kokosmjölk och sedan blanda dem, vilket ger en tjock nudelöverdragen sås. Kanom Jeen äts tillsammans med valfria färska, blancherade och inlagda grönsaker.