3 GRUNDLÄGGANDE SÅSER

TILL THAILÄNDSK WOK

Med de här såserna kan du laga många wokade rätter såsom pad kra pao (wok med basilika), kao pad (stekt ris), pad pak rum (wokade grönsaker) eller använda dem för att marinera kött eller kyckling innan tillagning.

  1. Fisksås - har en rik, genomskinlig röd-gyllenbrun vätska och avger en distinkt arom, samma skarpa fiskdoft som torkad ansjovis. En god fisksås ger maten en läcker dimension och ett smakfullt umami-element. Fisksås doftar och smakar extremt skarpt. Den mjuknar dock under tillagningen.

  2. Ostronsås - en söt och salt krydda gjord främst av ostronjuice, salt och socker. Utseendet på ostronsåsen är ganska tjock, mörkbrun i konsistensen, med en unik arom. Det gör att maten smakar mjukare, speciellt bra i många wokade rätter.

  3. Soja sås/svampsoja- Thailändska sojasåser liknar kinesiska sojasåser att det finns både mörka och ljusa varianter. Lite skillnad dock att Thailändsk soja inte är lika salt som kinesisk/japansk soja. Sojasås och svampsoja-sås är lika och kan bytas mot varandra.